Home page

 

Primãria Baru

Pagina oficiala a primariei comunei Baru

 

Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!


Download Adobe Reader

Vorbind despre mostenirea culturală importantă a zonei, poetul Ovid Densusianu scria cu câteva decenii în urmă că limba din Tara Hategului are „cele mai frumoase privelisti de poezie ale pământului românesc”. Multe din traditiile si obiceiurile locurilor sunt încă în viată astăzi:

Pitărăii – Colindul din ajunul Crăciunului

Cele mai autentice colinde există încă în satul Petros unde oamenii colindă din casă în casă însotiti de fluier si strigături.

Tineri si bătrâni deopotrivă iau parte si cântă peste 50 de colinde laice (despre întelepciune, bogătia casei, curaj, nunti, povesti de vânătoare) si colinde religioase (care preamăresc nasterea lui Isus).

Arminden

Constă în prindera în poartă, în ajun de 1 Mai, a unui vârf de mesteacăn verde. Explicatia este legată de momentul căutării lui Isus de către evrei, care stiau că-l vor găsi la o casă cu nuia verde la poartă. Atunci toti locuitorii au pus nuia verde în poartă.

Joi mari strigarea

Se desfăsoară în joia dinaintea Pastelui, noaptea, în jurul unui foc. Constă în ironizarea defectelor de caracter ale unor persoane sau ale unei comunităti prin strigarea lor de pe un vârf de deal.

Alergatul prescurii

"Prescura" este un tip de pâine special făcută în zonă. Obiceiul implică două grupuri de băieti care sunt într-un concus deosebit: un grup trebuie să alerge o distantă, celălalt să mănânce o prescură. Câstigă cei care termină primii.

Măsuratul oilor

Un obicei care începe la mijlocul lunii Mai, când ciobanii îsi adună oile si conform unui ritual vechi, le mulg si măsoară cantitatea de lapte produs. Se stabileste rânduiala la stână, la ciobănit si la brânză, totul într-o atmosferă de petrecere.

Nedeile

Nedeile reprezintă festivitătile locale, organizate în fiecare sat în perioade stabilite. Băieti si fete participă, precum si tineri căsătoriti. Este o perioadă în care se merge în vizită la rude dar si de cinstire a bisericii. Ion Pop Reteganul, un profesor din Baru Mare din anii 1876-1878 scrie că nedile ar fi „zilele solemne de bucurie ale vechilor romani în onoarea zeilor patroni” si că „nedeia e mai luată în seamă decât Crăciunii, Pastile sau Anul Nou”. Nedeile din zona Baru urmează un calendar strict: Baru – duminica rusaliilor, Petros – la înăltarea Domnului, Livadia de Câmp – a doua duminică după Pasti, Baru Mic – Sf. Ilie.

 

 

Calendar
40530, online: 3