Home page

 

Primãria Baru

Pagina oficiala a primariei comunei Baru

 

Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!


Download Adobe Reader

Existenta umană si prezenta vietii în Tara Hategului sunt aproape pierdute în negura vremurilor dovedită de numeroasele vestigii descoperite în zona Baru si a satelor din apropiere. La „Piatra Fanului”, „Bulzul Măgurii” sau pestera „Gaura Poienii” s-au descoperit fragmente ceramice din perioada de trecere spre epoca bronzului. Din Livadia de Câmp provine un topor de piatră atribuit culturii Cotofeni, datând din perioada de trecere la epoca bronzului. Sunt consemnate descoperiri din epoca romană la Livadia: mozaic spoit de lut, sapă si cuie de fier si la Valea Lupului o statuetă de bronz reprezentând un geniu înaripat.

Baru Mare a fost mentionat pentru prima dată în documentele medieval de la 1418 când un grup de 10-11 familii au declarat în fata cneazului din Tara Hategului ca au neîntelegeri cu urmasii lui Leu din Râu Bărbat.

Baru Mic a fost certificat pentru prima dată în 1421 când conducătorul transilvănean a dat satul lui Costea, fiul lui Iaroslav din Sălasu. Livadia de Câmp si Livadia de Coastă au fost certificate pentru prima dată în 1404 într-un document ce confirma suveranitatea familiei din Râu Bărbat asupra unei treimi din cnezatul existent în mosiile Ponor, Strei si Livadia. Satul Petros este mentionat în 1407 sub numele Pytrus, când a fost oferit pentru merite militare, cnezilor din Densus.

Locurile si oamenii din zona Baru apar tot mai mult în istoria României: pe câmpul numit „Noroaiele Barului” are loc în 1442 bătălia împotriva imperiului Otoman; în 1788 regiunea era un scut împotriva invaziei turcilor; preotul Stefan Chilian a fost atestat ca tribun în armata lui Avram Iancu si multi săteni au luptat în războiul de independentă si cele două Războaie Mondiale.

In a doua jumătatate a secolului 19, elemente specifice dezvoltării capitaliste apar în Baru Mare. În 1865 documentele Camerei de Comert si Industrie din Brasov mentionează opt furnale de ceramică la Baru si trei la Livadia, iar în 1900 sunt raportati 25-30 de olari în zonă. În 1896 a fost fondată o fabrică de cărămizi, tiglă si sobe teracota în Baru Mare, distrusă partial de bombardamentele din 1916 dar restaurată în 1921.

Constructia căii ferate Simeria – Petrosani (1870) si dezvoltarea mineritului în Valea Jiului au contribuit la dezvoltarea industrei lemnului în zonă si dezvoltarea economică a zonei în general.

 

Calendar
47862, online: 1